Boeken

Een dominee in actie voor klimaatrechtvaardigheid. Dit boek geeft inzicht in de activiteiten en achtergrond van een klimaatactivist. Schrijfster heeft zich ontwikkeld van iemand met amper kennis van klimaatverandering, tot iemand met een groot besef van urgentie. Ze heeft deelgenomen aan acties van allerlei soort: een straat, weg of kolentrein blokkeren, alleen of met anderen. De lobby van pensioenfondsen of een bank bezetten. Gesprekken voeren met politici. Zich laten interviewen door krant, radio en tv.
De acties werden gedaan onder de vlag van Extinction Rebellion en de variant Christian Climate Action. Ondanks de autobiografische ik-stijl is het boek aanstekelijk geschreven en lekker vlot leesbaar. Het is opgebouwd uit 26 hoofdstukken waarvan de meeste een bepaalde actie beschrijven.
Daarnaast zijn er enkele meer beschouwende hoofdstukken en krijgt de geïnteresseerd geraakte lezer adviezen op welke wijze het mogelijk is zich te gaan inzetten voor het klimaat. Regelmatig wordt ons verteld wat de drijfveren van de auteur zijn, wat deelname aan acties (en reacties van anderen) emotioneel met haar doet en in hoeverre haar gezondheidsklacht een probleem is. De lezer wordt prettig-direct aangesproken. De schrijfster handelt onder andere vanuit een christelijke basisgedachte, dat wordt af en toe met de lezer gedeeld.
Het boek richt zich vrij sterk op de fossiele industrie, op het gebrekkige klimaatbeleid van de overheid en ook op de rol van de financiële sector, maar slechts weinig op bijvoorbeeld de veeteelt of consumenten.
Een commentaar op de achterflap luidt: “Wat kan ik doen? Die vraag hoor ik vaak als het gaat over de klimaatcrisis. Vanaf nu heb ik een antwoord: lees deze inspirerende donderpreek, en kom in beweging!”

Het nieuwe standaardwerk over de Slag om Arnhem, de grootste militaire operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De Slag om Arnhem is een nationaal trauma. Een van de grootschaligste luchtlandingen uit de oorlog, een heroïsche strijd die negen dagen duurde, een catastrofale misrekening van de Britten en de laatste overwinning van Adolf Hitler. De gevechten vonden plaats van 17 tot 26 september 1944 als onderdeel van Operatie Market Garden en moesten de genadeslag voor de nazi’s betekenen. Maar de slag draaide voor de geallieerden uit op een mislukking doordat de brug over de Rijn niet kon worden ingenomen. Het noorden van Nederland werd niet bevrijd, waarop de dramatische Hongerwinter volgde.

In De Slag om Arnhem geeft eminent historicus en meesterverteller Antony Beevor een compleet beeld van het strijdveld rondom Arnhem, met veel oog voor de militaire en politieke beslissingen. Gebruikmakend van nieuw Brits, Amerikaans, Pools, Duits én Nederlands archiefmateriaal schetst hij de lotgevallen van soldaten en burgers en ontdoet hij deze beroemde veldslag van zijn mythen.